Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Sarajlija sa orasima i pistaćima

Sarajlija sa orasima i pistaćima

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3421341k106
Sarajlija sa orasima i pistaćima
Fotografije: Doni Niki
1 / 4
14/06/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
10
"Nadam se da imate komšinicu, koja vas s vremena na vreme časti ovom ukusnom i sočnom sarajlijom"

Potrebni sastojci

  • turske kore za baklavu - 1 pakovanje (800 g)
  • Nadev
  • orasi - 300 g, mleveni
  • pistać - 200 g
  • maslac - 250 g
  • Sirup
  • šećer - 800 g
  • voda - 800 ml
  • esencija pomorandže
* merne jedinice

Način pripreme

Raširite kore. Pomoću četke namažite prvu koru istopljenim maslacem, pospite orasima i pistaćem i uvijte pomoću tanke oklagije iz pravca širokog dela kora - u ne mnogo stegnut rolat.

Drugu koru namažite maslacem, uvijte i nju na prvu. Rukama istovremeno sakupite oba kraja rolata ka sredini oklagijom kako bi se nagužvalo, i zatim povlačenjem izvucite sarajliju sa jednog kraja oklagije.

Tako radite sa svim koraka 2x2.

Tako napravljenu sarajliju oblikujte kao kružić i nju ređajte u nauljenu tepsiju.

Kada su sve sarajlije gotove, odozgo ih premažite ostalim maslacem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok se ne dobije boja koju želite.

Sirup se pravi u šerpici tako što se pomešaju voda, šećer i esencija.

Od trenutka proviranja meri se 20 minuta. Treba da se dobije gust i lepljiv sirup.

Vrućim sirupom se zaliva topla baklava, tako se dobija hrskava sarajlija.

Sarajliju sa orasima i pistaćem uvijte aluminijumskom folijom i nakon 12 sati je spremna za serviranje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: