Način pripreme
Izuzetno jednostavan recept za jednu neverovatnu baklavu na makedonski način - Sarajliju, koju možemo da pripremimo na sledeći način:
Količinu sastojaka merimo šoljom za čaj zapremine 250 ml.
Sitno iseckamo orahe. U posudi pomešamo orahe, smeđi kristal šećer i pšenični griz.
Raširimo gotove fine kore. Izbrojimo ih (u pakovanju od 400 g ima otprilike 13-14 komada) i raspoređujemo suvu smesu od oraha na isti broj delova. Po celoj prvoj kori odozgo posipamo fil koji je određen za nju (otprilike 2 supene kašike). Savijamo (izgužvamo) pažljivo u harmoniku tako da između nabora bude smesa od oraha.
Namreškanu koru uvijamo u spiralu/puža (da ne bude stegnuto) i stavljamo u veliku okruglu tepsiju koju smo prethodno premazali šarlanom (nerafinisano suncokretovo ulje).
Ponavljamo isto i sa ostalim finim korama i smesom tako što kružiće od spirala ređamo jedan na drugi u tepsiju. Čim popunimo celu tepsiju, posipamo s malo šarlana po svakom pužiću.
Pečemo pitu u ružicama na 200°C otprilike 15 minuta dok se cela slatka pita ne pozlati tako što tepsiju okrećemo s vremena na vreme kako bi se ravnomerno ispekla. U slučaju da je rerna jača i već na dvanaestoj minuti odozgo već dovoljno tamno-zlatkasta, onda tada uključujemo rernu tako da je dopeče samo sa donje strane.
Kada je izvadimo iz rerne, ostavljamo da se hladi.
Za to vreme pripremamo šerbet (šećerni sirup) tako što u šerpi na ringli izmešamo smeđi kristal šećer, vodu i vanilu. Kuvamo oko 5-10 minuta bez poklapanja poklopcem, uz često mešanje.
Vrućim šerbetom zalivamo ohlađene pečene kore u tepsiji tako što polivamo ravnomernu količinu ušećerenog sirupa po svakoj spiralici.
Ostavljamo da odstoji celu noć i da upije slatki sirup.
Sarajlija bi bila još ukusnija sa domaćim razvijenim korama, ali sa gotovim finim korama bude veoma fina i nežna.
Dostojan desert - omiljen svima i odgovarajuć za specijalne povode, praznike i goste.
Raskošna Makedonska Sarajlija - za jedan slađi život!
Neobično ukusno!