Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Makedonska Sarajlija - baklava sa orasima, grizom i smeđim šećerom

Makedonska Sarajlija - baklava sa orasima, grizom i smeđim šećerom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Makedonska Sarajlija - baklava sa orasima, grizom i smeđim šećerom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
13
"Poslužite nenadmašenu slatkoću ovom baklavom na makedonski način. Prava raskoš!"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje, fine (400 g)
  • orasi - 1 šolja, sitno iseckani
  • smeđi šećer - 1 šolja, kristal
  • griz - ½ šolje, pšenični
  • šarlan - za posipanje (nerafinisano suncokretovo ulje)
  • Za Šerbet
  • smeđi šećer - 1 šolja, kristal
  • voda - 2 šolje (po 250 ml)
  • vanila - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Izuzetno jednostavan recept za jednu neverovatnu baklavu na makedonski način - Sarajliju, koju možemo da pripremimo na sledeći način:

Količinu sastojaka merimo šoljom za čaj zapremine 250 ml.

Sitno iseckamo orahe. U posudi pomešamo orahe, smeđi kristal šećer i pšenični griz.

Raširimo gotove fine kore. Izbrojimo ih (u pakovanju od 400 g ima otprilike 13-14 komada) i raspoređujemo suvu smesu od oraha na isti broj delova. Po celoj prvoj kori odozgo posipamo fil koji je određen za nju (otprilike 2 supene kašike). Savijamo (izgužvamo) pažljivo u harmoniku tako da između nabora bude smesa od oraha.

Namreškanu koru uvijamo u spiralu/puža (da ne bude stegnuto) i stavljamo u veliku okruglu tepsiju koju smo prethodno premazali šarlanom (nerafinisano suncokretovo ulje).

Ponavljamo isto i sa ostalim finim korama i smesom tako što kružiće od spirala ređamo jedan na drugi u tepsiju. Čim popunimo celu tepsiju, posipamo s malo šarlana po svakom pužiću.

Pečemo pitu u ružicama na 200°C otprilike 15 minuta dok se cela slatka pita ne pozlati tako što tepsiju okrećemo s vremena na vreme kako bi se ravnomerno ispekla. U slučaju da je rerna jača i već na dvanaestoj minuti odozgo već dovoljno tamno-zlatkasta, onda tada uključujemo rernu tako da je dopeče samo sa donje strane.

Kada je izvadimo iz rerne, ostavljamo da se hladi.

Za to vreme pripremamo šerbet (šećerni sirup) tako što u šerpi na ringli izmešamo smeđi kristal šećer, vodu i vanilu. Kuvamo oko 5-10 minuta bez poklapanja poklopcem, uz često mešanje.

Vrućim šerbetom zalivamo ohlađene pečene kore u tepsiji tako što polivamo ravnomernu količinu ušećerenog sirupa po svakoj spiralici.

Ostavljamo da odstoji celu noć i da upije slatki sirup.

Sarajlija bi bila još ukusnija sa domaćim razvijenim korama, ali sa gotovim finim korama bude veoma fina i nežna.

Dostojan desert - omiljen svima i odgovarajuć za specijalne povode, praznike i goste.

Raskošna Makedonska Sarajlija - za jedan slađi život!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: