Način pripreme
Postoji nekoliko tehničkih koraka u pripremi pršute. Potrebna vam je papirna kesa ili gaza - 4 komada.
Počinjemo sa pripremom i obikovanjem ribića. Isećemo ribić jednom po dužini i jednom po širini. Dobro operemo komade i ostavljamo da se ocede.
U metalnu posudu sa poklopcem stavljamo 1 i po cm soli, poređamo osušene komade mesa na so i dobro prtiskamo. Sipamo još toliko soli odozgo.
Poklopimo posudu, stavljamo na hladno mesto tri dana, tj. 72 sata.
Kad prođe, vadimo slano meso, dobro operemo i ostavljamo na 12 sati u hladnoj vodi.
Nakon toga dobro osušimo meso pamučnom krpom. Dok se suši, pripremamo smesu začina.
U posudu stavljamo navedene začine zajedno sa toplom vodom. Ostavljamo tako oko pola sata. Ako se smesa zgusne, sipamo još malo tople vode, smesa treba da bude kao kaša.
Dobijenom kašom počinjemo da mažemo (masirano, trljamo) svako parče mesa. Nakon toga ostavljamo na oko pola sata da meso upije začine.
Nakon toga ponovo mažemo preostalom količinom smese od začina.
Svako parče stavljamo u sredinu papirne kese, posebno. Provučemo kuku kroz meso (ili probodemo i zavežemo kanapom) papirna kesa treba da bude sa dnom na gore.
I tako sušimo na hladnom, provetrivom mestu oko tri nedelje. Da biste bili sugurni, nakon desetog dana gledajte svaki da, dok vam se ne dopadne.
Ne treba da bude mnogo suva!
Izbor začina je po ukusu!
Moja porodica ne voli zelene suve začine kao što je origano, čubar itd, takođe i alevu papriku kao začin u pršuti, zato ih ne stavljam, ali sam povećala količinu drugih začina.