Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Kobasice»Pršuta»Pršuta od telećeg srca

Pršuta od telećeg srca

Elena StoichovskaElena Stoichovska
Pomoćnik kuvara
7519302
Pršuta od telećeg srca
Fotografije: Elena Stoichovska
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Ukupno
20 min.
"Za zaklete obožavaoce tankih predjela - pršuta, ali ne od filea, nego od srca"

Potrebni sastojci

  • teleće srce - 1
  • morska so
  • voda
  • piskavica
  • čubar
* merne jedinice

Način pripreme

Moram da priznam da sam skeptično pristupiila materijalu - srcu. Ali sam odlučila da probam i ruku na srce, ne žalim, naprotiv. Ponoviću.

Srce očistimo od žilica. Sečemo na pravougaone komade debljine oko 2-3 cm. Odgovarajuću posudu prelivamo morskom soli - ja sam stavila na đuvečaru. Komade mesa poređamo odozgo, ponovo pokrivamo solju. Stavljamo poklopac i ostavljamo tri dana na hladnom da upije so.

Trećeg dana prosipamo vodu koja se skupija, dobro operemo meso, bacamo so. Istu posudu punimo svežem vodom i vraćamo meso na tri sata.

Zapamtite - koliko dana meso stoji u morskoj soli, toliko dana se natopi u vodi.

Meso je gotovo za začine - u ravnom tanjiru pomešamo piskavicu sa malo čubara. Dobro uvaljamo, pritiskamo da mogu začini lepo da se zalepe. Kroz meso provučemo drveni ražnjić, stavljamo odgovarajuću vezu, zavežemo na 5-7 cm od kraja mesa. Okačimo na provetruvo meso - ako nemate provetrivo meso, delim svoje iskustvo - otvorena terasa, žica za sušenje veša i novine, učvršćene štipaljkama da ne dodiruju meso, tako ćete se zaštiti ptica koje budu dolazile, čekajte oko 7-8 dana. I imate neverovatno ukusno pršutu sa suuuper cenom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: