Način pripreme
Svinjsko kontrafile se veoma dobro opere. Očisti se od žilica.
U duboku tepsiju se sipa morska so. Dodaje se voda i veoma dobro se izmeša.
U vodu se namoči meso tako što meso mora da bude pokriveno vodom. Ostavlja se da odstoji 8 sati.
Nakon toga se meso vadi iz soli i veoma dobro se opere.
Stavlja se u duboku posudu i zaliva se hladnom vodom tako da bude pokriveno vodom.
Ostavlja se da odstoji 10 sati tako što se na polovini vremena vode prosipa i zameni se novom vodom.
Nakon što je odstajalo u vodu, meso se vadi i veoma dobro se posuši.
Aleva paprika crni biber, piskavica, dimljena aleva paprika i čubar se veoma dobro izmešaju.
Meso se uvalja u začine sa svih strana kako bi upilo začine.
Ređase na drvenu dasku, odozgo se stavlja druga drvena daska i pritišće se nečim teškim.
Ostavlja se pritisnutom nečim teškim 10 sati.
Nakon toga se meso vezuje u jednom kraju zamkom i ostavlja se da visi 5 dana na provetrenom mestu na temperaturi od 5-7 stepeni kako bi se pršuta osušila.
Pršuta od svinjskog kontrafilea po receptu Ivana Mančeva je gotova.