Način pripreme
Pile isečemo na komade i stavljamo ga u duboku šerpu. Prelivamo vodom koliko da pokrije. Kad provri, dodajtemo šargarepu i luk, isečen na 2-3 krupnija parčeta. biber i so. Pile kuvamo oko 30 minuta na tihoj vatri.
U odgovarajuću (dublju posudu) stavljamo ulje i maslac. Kad se ugreje sipamo brašno i mešamo, pržimo oko 2-3 minuta (dok ne dobije zlatnu boju). Nakon toga dolivamo hladno sveže mleko uz neprestano mešanje.
Dodajemo oko 400 ml od bujona, u kome smo kuvali pile. U posebnoj posudi odvajamo žumanca od jajeta i umutimo ih zajedno sa kiselim mlekom. U njih postepeno dodajemo 1 kutlaču smese od brašna i mleka.
Nakon toga celu smesu sipamo u sos uz nepstano mešanje i skidamo sa vatre. Po želji u ovako pripremljen sos možemo dodati sveže isceđen sok od pola limuna.
Kad serviramo, stavljamo parče pilećeg mesa i prelivamo mlečnim sosom. Posipamo sitno iseckanim peršunom.