Način pripreme
Svinjska zadnja kolenica (butkica) može da se nađe u većim prodavnicama hrane, gde i vakumirana i sveža postoji sa kosti i kožom.
Operite kolenicu toplom vodom i špikujte meso sa čenovima belog luka u vidljivom delu, da se ne ošteti koža. Oštrim nožem probodite i tamo stavite oljušten čen belog luka.
Pospite kolenicu sa svih strana solju i alevom paprikom, nakon toga je uvaljajte u maslinovo ulje. Zatvorite je u posudu sa poklopcem i ostavite da odstoji u frižideru 4-5 sati. Na dno glinene posude poređajte kolutove luka isečene poprečno po 6-7 mm.
Stavite preko njih kolenicu, a oko nje spustite oljušten sav krompir. Pospite vegetom od povrća, stavite zrna pimenta i bibera, takođe i lovorove listove i prelijte jednom šoljom vode i jednom šoljicom belog vina.
Poklopite i stavite đuvečaru na niži nivo u rernu. Sad uključite na 180 stepeni i ostavite tako da se peče 2 sata. Ja sam pekla sa ventilacijom. Otvorite i spustite oko kolenice oprane pečurke šitake, prethodno posoljene s prstohvatom soli.
Ponovo stavite poklopac i ostavite da se peče još 40 minuta. Na kraju sklonite poklopac i po želji možete da zapečete blago kolenicu odozgo još 5 minuta.
Rernu možete uključiti na opciju gril sa ventilacijom. Na kraju pospite iseckanim peršunom, a pečurke pospite masnoćom od pečenja.