Način pripreme
Operite i osušite kolenicu, dobro je natrljajte prethodno pomešanim biberom i kuminom.
U šerpu sipajte malo ulja i ugrejte, stavite kolenicu da se prži sa svih strana dok ne dobije lepu braon boju.
Izvadite gotovu kolenicu i ostavite na tanjir. Isecite kupus sitno, pospite solju i rukama dobro izgnječite.
U istoj masnoći propržite sitno iseckan luk i šargarepu, isečene na kockice, pržite kratko i dodajte kupu, ostavite da se dinsta oko 10 minuta.
Sklonite šerpu sa vatre i dodajte sitno iseckan beli luk, peršun i celer. Dodajte paradajz pire, zrna pimenta i sipajte ulje, dobro promešajte.
U đuvečaru sipajte 1 prst kupusa na dno i rasporedite ravnomerno. Stavite kolenicu u sredinu đuvečare, a sa strane popunite kupusom.
Sipajte 2 šolje tople vode i poklopite đuvečaru, stavite u hladnu rernu. Uključite rernu na 200 stepeni i pecite oko 2 sata dok meso ne bude gotovo.
Svinjska kolenica sa svežim kupusom u đuvečari je gotova.