Način pripreme
Parče svinjskog mesa (preporučuje se od buta) namažemo solju i mašću i pečemo u rerni sa malo vode, koliko da pokrije pleh. Pečemo dok voda ne ispari i dok se sos na dnu ne zgusne (da dobije braon boju).
Vadimo pečeno meso iz pleha, a u njega ponovo sipamo vodu i vraćamo u rernu da se rastvori zapečeni sos i da bujon postane braon.
Za sos: U tiganju propržimo brašno i alevu papriku u 2-3 supene kašike masti. Dodajemo bujon iz pleha mešajući i ostavljamo da vri, da se brašno skuva.
Ako nema dovoljno bujona i ako je sos mnogo gust, dodajemo još vode (ali sos ne treba da bude previše gust, zato što kad odstoji od se zgusne dodatno).
Začinimo solju i kad skinemo sa vatre dodajemo sok od limuna (po ukusu), komadić limuna i koru za miris (limun ostavljamo u sosu desetak minuta, i nakon toga vadimo) i biber.
Pečeno meso sečemo na kockice i sipamo u kalaisanu tepsiju. Dodajemo blanširane pečurke, isečene na ivice ( a može i konzervirane iz tegle).
Prelivamo pripremljenim sosom i stavljamo na vatru da provri, ne mešamo. Kad bude gotov, rasporedimo u tanjire, stavljamo u svaku poricju po nekoliko ljutih paprika (svežih ili pečenih) i struk peršuna za ukras.