Način pripreme
1. Isecite tikvicu na dva jednaka dela poprečno i svaki od njih pretvorite u tanke uzdužne parčiće.
2. Umutite jaje blago i u drugom tanjiru pomešajte prezle sa belim lukom, mirođijom, biberom i solju. Potapajte svaku traku tikvice u jaje i posle u prezle. Poređajte u posudu za pečenje, prethodno namazanu ili pokrivenu papirom za pečenje. Pospite maslinovim uljem.
3. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni i pecite dok ne dobiju lepu zlatastu preplanulost. Nakon vađenja iz rerne, pokrijte posudu na kratko, da se izdinstaju i omekšaju tikvice i da nam bude lakeše da ih uvijamo.
4. Za to vreme pripremite škampe. Stavite vodu na jaku vatru i kad provri, spustite unutra cele plodove mora. Koristimo cele škampe bog činjenice da su mnogo ukusniji, a bujon od njih posle može da se koristi za druge svrhe (ukusan rižoto s plodovima mora, riblje čorbe i supe i druga jela).
5. Kuvajte kratko - oko 4 minuta je dovoljno, ali ipak zavisi od veličine. Izvadite škampe i oljuštite (ako ćete upotrebiti bujon nakon toga, vratite glave i ljušture u njega i kuvajte još 10 minuta, nakon toga procedite i možete da čuvate u zamrzivaču).
6. Uvijte tikvice u rolnice i nanižite po jednu na drveni štapić, nakon toga stavite škampe i na kraju pola čeri paradajza.
Poređajte na široki poslužavnik i prelijte kapljicama sosa od majoneza, za koji se svi sastojci navedeni u receptu pomešaju u homogenu smesu.
Po želji pospite svežim iseckanim zelenim istovima - rukolom, peršunom, mladim lukom.
Prijatno i srećan praznik!