Način pripreme
/undefined Lignje očistite i isecite na kolutove.
Očišćene i oprane školjke skuvajte dobro u posoljenoj vodi. Zamrznute školjke su prethodno obrađene i nije potrebno da se kuvaju.
U jednu činiju stavite sitno iseckanu mirođiju, ispasirani beli luk, lovorov list, biber, so po želji, sok od limuna, vino, ulje. Sve sastojke dobro promešajte i tada dodajte školjke i lignje. Ponovo promešajte i stavite u frižider da odstoje najmanje 30 minuta.
U činiji umutite jaja, dodajte brašno, so po elji i na kraju pivo. Mutite dok ne dobijete glatku smesu, kao za palačinke. Sko je retka, dodajte još brašna.
U dubok teflonski tiganj zagrejte veće količine ulja.
Umočite lignje prvo u smesu sa jajima, a zatim uvaljajte u prezle i pržite. Dobijene lignje izvadite na ubrus, da bi se ocedila suvišna masnoća.
Na isti način pržite i školjke.
Na kraju, u malo ulja, propržite surimi štapiće - njima nije potrebna prethodna priprema.
Rasporedite morkse plodove u dva ovala - pohovane školjke, lignje i surimi štapiće. Garnirajte sa strukom mirođije i čeri paradajzom.
Poslužite sa kriglom hladnog piva ili dobo ohlađenom flašom belog vina.
Prijatno i živeli!