Način pripreme
I jednostavni dodaci mogu da izgledaju prefinjeno i da budu ukusni. Odgovarajuće je za romantičnu večeru sa svećama i čašom vina.
Operite krompir, oljuštite i stavite u šerpu sa kupućom, posoljenom vodom. Kuvajte na umerneoj temperaturi.
Skinite tek kad se skroz skuvaju.
Dok su još topli izgnječite ih gnječilicom za krompir u dubokoj staklenoj posudi. U toplo sveže mleko izrendajte muskantni oraščić, dodajte listiće majčine dušice, začinite belim biberom i solju ako je potrebno.
Dodajte kockicu maslaca da se rastopi i prelijte izgnječen krompir aromatičnom tečnošću. Mešajte dok smesa ne postane homogena, dok ne dobijete željenu gustinu.
Ako procenite da je konzistencija gusta, dodajte još toplog svežeg mleka. Na kraju dodajte šareni kapar.
Krompir pire servirajte topao, posut zrnima kavijara.
Serviran uz prazničnu večeru, sa čašom hladnom vina, krompir pire se pretvara u prefinjen prilog.