Torta parfe

Potrebitel#182767Potrebitel#182767
Početnik
5111
Torta parfe
Fotografije: Potrebitel#182767
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Toliko nežna i lagana da ćete sa čistom savešću moći da pojedete dva velika parčeta"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • orasi - 1/2 šolje /malo zapečeni i fino samleveni/
  • čokolada - 100 g /crna ili mlečna, izrendana/
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • vanila - 2 kesice
  • za sirup
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 1 šolja
  • vanila - 1 kesica
  • za fil
  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 3 supene kašike
  • šećer - 3 šolje za kafu
  • želatin - 1 i 1/2 kesice
  • tečna pavlaka - 500 ml, slatka
  • vanila - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kore: Brašno prosevamo sa praškom za pecivo. Jaja i šećer umutimo mikserom dok ne pobele. U smesu od jaja dodajemo, redom i uz neprestano mešanje, brašno, mlevene orahe i izrendanu čokoladu.

Pečemo dve kore ili jednu, koju nakon što se ohladi isečemo na dva jednaka dela. Testo sipamo u kalup za tortu prečnika 26 cm i sa ivicama koje se skidaju, obložen papirom za pečenje. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni do 180 stepeni oko 40 minuta, dok ne bude gotova. Koru vadimo sa papira za pečenje kad se potpuno ohladi.

Priprema krema: Želatin rastvorimo u 1/2 šolje vode, na pari. Odvojimo žumanca i belanca. Umutimo žumanca sa 1 šoljom šećera, dodajemo brašno i 150-200 ml svežeg mleka. U posudi sa dnom koje se ne lepi sipamo preostalo mleko i ostavimo da provri.

U njega dodajemo smesu od jaja, lagano i uz neprestano mešanje. Mešamo neprestano dok se krem ne zgusne. U topao krem dodajemo vanilu i rastvoreni želatin. Ostavljamo da se ohladi, mešamo periodično da se ne stvori korica.

Pavlaku umutimo sa 1 šoljom šećera dok se ne stvore meki vrhovi. Belanca umutimo sa 1 šoljom šećera na gust krem od belanaca. Sjedinimo tri krema.

Ređanje torte: Od krema odvojimo oko 1 šolju za premazivanje torte. U kalup za torru, sa ivicama koje se skidaju stavljamo prvu koru i prelivamo. Preko nje ravnomerno nanesemo obilnu količinu krema. Ostavljamo u frižideru na oko 10 minuta.

Stavljamo drugu koru, koju takođe prelivamo i preko nje sipamo preostali deo krema. Torta treba da odstoji oko 5-6 sati u frižideru i tek onda je vadimo iz kalupa. Namažemo sa strana i ukrašavamo po izboru. Za ukras sam koristila želirane breskve iz kompota, umućenu pavlau i sok iz kompora obožen poslastičarskom bojom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: