Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Voćna Torta»Torta parfe sa jagodama i pavlakom

Torta parfe sa jagodama i pavlakom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Torta parfe sa jagodama i pavlakom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
05/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
22 min.
Ukupno
37 min.
Porcije
12
"Pravilo je da ne možete odseći samo jedno parče torte-parfe sa jagodama i pavlakom - treba da budu bar dva, da biste ispoštovali trud majstora"

Potrebni sastojci

  • jagode - 500 g
  • šećer - 200 g
  • pavlaka - 500 ml, tečna, poslastičarska, nezaslađena
  • limun - 1/2 sok
  • želatin - 16 g
  • kora
  • brašno - 70 g
  • šećer - 60 g
  • jaja - 2 komada
  • so - 1 prstohvat
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite jagode i izgnječite ih uz pomoć blendera. Ne treba da se skroz samelju, može biti malih komada.

Sipajte mlevene jagode sa šećerom (200 g) i sokom od limuna u šerpu i kuvajte 10 minuta na tihoj-umerenoj vatri (da ne prelazi 100 stepeni).

Gotovo slatko od jagoda/sirup ostavite da se ohladi 2-3 minuta, za to vreme natopite želatin u hladnu vodu da se natopi. Čim bude gotov, ocedite lepo, stavite u jagode i dobro promešajte. Ostavite smesu da se ohladi.

Za to vreme pecite koru: umutite na mekanu, gustu penu jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Treba lepo da pobele. Sipajte brašno sa praškom za pecivo i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Sipajte smesu za koru u pleh sa pokretnim dnom, namazan i posut brašnom, 22-24 cm prečnika. Pecite 10-12 minuta na 180 stepeni ili proverite čačkalicom za zube.

Kad se i kora i slatko od jagoda ohlade, umutite pavlaku na mekan krem. Ne treba da preterujete sa mućenjem da se ne prečese. Čim postane gusta i kremasta, gotova je.

Pomešajte smesu od jagoda sa smesom od pavlek i sporim pokretima sipajte preko kore.

Ostavite u frižideru na jedan da da se lepo stegne. Ako ne možete da čekate toliko, možete staviti na minimum tri sata u zamrzivač i da jedete tortu od jagoda mnogo hladnu, tip Semifredo.

Predivna torta sa jagodama i pavlakom, ukusna i mekana na svaki način. Najvažnije je da je jednostavna i prosta za pripremu, sa malo sastojaka i neverovatnim rezultatom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: