Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Jela pod sačem»Svinjetina na saču - Šareniš

Svinjetina na saču - Šareniš

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Svinjetina na saču - Šareniš3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Ovaj sač je prava lepota za oči, a veoma lako se pretvara i u užitak za nepce"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 6 komada, šnicle od vrata
  • šargarepa - 2 komada
  • tikvice - 2 komada /sitne/
  • luk - 2 komada
  • beli luk - 2 čena
  • paprike - 2 komada /crvena i zelena/
  • pečurke - 3 komada /krupnije/
  • kruške - 2 komada, tvrde /zelene i male/
  • šljive - 10 komada, žute /sitne/
  • paradajz - 2 komada
  • čubar - 3 struka, svež
  • so
  • ulje
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Meso isečemo na komadiće i naprskamo uljem i soja sosom, promešamo i ostavljamo da odstoji oko sat vremena.

Sač dobro ugrejte na vatri sa 4-5 supenih kašika ulja i u njega stavite meso da prži. Promešajte i kuvajte oko 20 minuta. Kad porumeni, izvadite meso u jedan pleh. Dok se meso kuva, dodajemo sledeći sastojak i tako do kraja. Šargarepu sečemo na pola i svaku kriške po dužini. Na isti način i dve mlade tikvice. Stavljamo ih u sač posle mesa.

Pržimo redom i posebno, šargarepu, tikvice, paprike i vadimo u pleh sa mesom. Povrće pržimo 4-5 minuta i to je dovoljno da se isprži - em nisu sirovi, em su hrskavi.

Stavljamo i luk da se prži, isečen na krugove i nakon toga stavljamo i 2-3 čena belog luka, isečenih na kolutove. Kad izvadimo luk, dolazi red na pečurke, isečene na kriške. Svo povrće posipamo sa malo soli i mlevenog bibera.

Kruške sečemo na po 5-6 krišaka i glaziramo ih u saču, a na kraju i nekoliko žutih, kiselkastih, sitnih šljiva, da se i one isprže malo. Voće izvadimo u poseban tanjir.

Na kraju propržimo i dva paradajza, isečena na kriške, okrećemo sa obe strane dok ne dobiju lepu boju i dok ne omekšaju. Posipamo sa malo soli i svežim čubrom. Pažljivo vadimo na tanjir. Meso promešamo u plehu sa tikvicama, paprikama, šargarepom, pečurkama i lukom.

Polovinu vraćamo u sač dok je još topao, stavljamo nekoliko šljiva, krišaka krušaka i paradajz, a nakon toga i drugi deo mesa sa povrćem i ponovo kriške, šljve i paradajz.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: