Način pripreme
Slaninu pažljivo pregledamo ukoliko ima ostataka od kože, takođe i sloj koji odvaja kožu od slanine. U slučaju da ih ima, lepo ih skidamo, jer to čini da čvarci budu žilavi. Nakon toga sečemo na kockcie od po dva-četiri santimentra.
Sipamo u šerpu, sipamo vodu koliko da ih pokrije i stavljamo na vatru, šerpu poklopimo, ako je moguće da na poklopcu ima otvor da bi para izlazila. Ako je poklopac sa otvorom, ostavite tako na najvišoj temperaturi dok voda ne ispari i dok ne bude zamenjena od masti, s vremena na vreme mešajte.
Kada kockice slanine postau veličine 1/3 od početne, mast pažljivo odvojite i ostavite samo onoliko koliko da malo pokrije kockice.
Odvojenu mast sipajte u posudu za dalje korišćenje, a kockice i mast koja je ostala u njima posolite sa 1-2 prstohvata soli ili po ukusu i vratite na vatru, ponovo sa poklopcem, pržite dok ne dobiju žutobraon boju.
Nakon toga skinite sa vatre i mast iz njih sipajte u drugu posudu, ali ne u onu u kojoj je prethodna mast, druga mast će čak biti drugačijeg mirisa i nije poželjno da se meša sa prvom. Čvarci, dobijeni na ovaj način su krti i neverovatno ukusni.