Način pripreme
Prvo izdinstamo začinjeno mleveno meso, ne dodajemo maslinovo ulje dok sok ne ispari (uz neprestano mešanje).
Dodajemo maslinovo ulje, luk, šargarepu i papriku. Pržimo oko 4-5 minuta.
Dodajemo beli luk, sok od paradajza i šećer, dobro promešamo. Smanjujemo ringlu na nisku tempereraturu i stavljamo poklopac. Ostavljamo da vri 10-15 minuta.
U šerpi pripremimo testeninu tako što u litar i po vrele posoljene vode sipamo testeninu Kritaraki.
Skuvamo, procedimo skuvanu testeninu i dodajemo u mleveno meso. Dodajemo topljeni sir i polovinu kačkavalja i promešamo. Posolimo i posipamo biberom.
Sipamo smesu u pleh, posipamo rendanim kačkavaljem i pečemo makarone u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu koricu.
Kritaraki testenina sa mlevenim mesom se servira topla.