Način pripreme
Očistimo šargarepu i krupnije izrendamo. Nakon toga u velikoj posudi mikserom umutimo: jaja, šećer, so, ulje, cimet, brašno i prašak za pecivo. Dodajemo orahe i šargarepu, mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu uz pomoć kašike ili spatule (ne mikserom).
Gotovu smesu sipamo i ravnomerno rasporedimo u plehu, prethodno obloženom papirom za pečenje. Pečemo u slaboj rerni (100-150 stepeni) oko 50-60 minuta. Pre nego što izvadite iz rerne proverite čačkalicom za zube da li je kora dobro pečena.
Kad kora bude gotova ostavljamo da se potpuno ohladi, okrećemo na odgovarajuću posudu i skidamo papir. Uz pomoć dugog noža ili koncem koru sečemo na tri jednake kore. Kora je izuzetno meka tako da treba da sečemo veoma pažljivo.
Kad isečemo /odvojimo kore/ pripremamo krem. Pomešamo kiselu pavlaku i šećer i mešamo kratko i pažljivo uz pomoć kašike ili spatule.
Nakon toga sastavljamo tortu. Na osnovnu koru sipamo 1/3 krema, posipamo delom mlevenih oraha i nakon toga na isti način sledeće dve kore i krem i završavamo orasima.
Tortu ostavljamo da se ohladi u frižideru na bar dva sata.
Napomena!
Smesa treba da bude prečnika 28/30 cm. Ako mislite da nećete uspeti sa sečenjem kore na tri dela, isecite samo na dva i rasporedite krem na dva dela. Takođe možete ispeći i tri posebne kore, podelite smesu za kore na tri jednaka dela.