Način pripreme
Žicom umutite jaja sa šećerom. Dodajte kiselo mleko, pomešano sa sodom. Prosejte brašno, napravite udubljenje i sipajte u njega ulje, jaja, mleko i vanilu i zamesite testo. Podelite ga na dva dela.
Priprema bresaka:
Od testa kidajte loptice veličine malog oraha i uvaljajte u dlanovima. Spljeskajte lagano i poređajte loptice u pleh sa dnom koje se ne lepi ili na papir za pečenje na razmaku jednu od druge.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180-200 stepeni dok ne porumene. Kad se gurabije ohlade, pažljivo izvadite unutrašnjost oštricom noža.
Dobijene mrvice prelijte svežim mlekom. Pomešajte sa orasima, maslacem i džemom i promešajte. Smesa bude gusta.
Uzmitr kašikom od nadevm i sa njim slepite polovine da dobijete breskvu.
Ukrasite listićima šimšira.
Priprema krušaka:
Od testa uzimamo loptu veličine malog oraha. U sredinu svake stavljamo po četvrtinu oraha. Uvaljamo dlanovima napravimo krušku od loptice. Dobijene gurabije poređamo u pleh.
Odozgo u svaku krušku stavimo komadić makarone špecle, dobro stoje kao drška. Može i obična fida. Pecite kao i breskve.
Pripremite 3 posebne šolje sa vodom sa rastvorenom poslastičarskom bojom u njuma - crvenom, žutom i zelenom.
Gotove breskve i kruške potopite na sekund u čašu sa obojenom vodom, breskve u crvenu i žutu, kruške u zelenu i žutu. Nakon toga ih uvaljajte u kristal šećer. Poređajte na tanjir i ostavite sa se osuši šećer.