Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Rol-viršle»Rol-viršle sa krompirom za doručak

Rol-viršle sa krompirom za doručak

PetyaPetya
Kuvar
5714280
Rol-viršle sa krompirom za doručak
Fotografije: Petya
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
6
"A da li se sećate onih ukusnih rol-viršli, ali iz vremena kada je sve bilo pravo i ukusnije"

Potrebni sastojci

  • mlaka voda - 200 ml (ili 50:50 voda - sveže mleko)
  • kvasac - 21 g, svež (7 g, suv)
  • ulje - 2 - 3 supene kašike (rastopljena mast ili kravlji maslac)
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • brašno - 600/700 g
  • krompir pire - 200 g (2 - 3 krompira)
  • za nadev
  • viršle
  • kiseli krastavčići
  • pečurke - marinirane - po želji
  • kačkavalj - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Krompiri neće biti u nadevu, nego u samom testu. Zato se kuvaju u vodi dok se potpuno ne raskuvaju. Nakon toga ih izgnječimo na pire (ako su previše gusti dodajemo 2-3 supene kašike svežeg mleka).

Kvasac rastvorimo sa šećerom u 100 ml mlake vode i ostavljamo desetak minuta da nadođe.

Prosevamo brašno, pravimo udubljenje i u njega stavljamo krompir pire, so i ulje.

Dodajemo nadošao kvasac i uz postepeno sipanje u preostalu toplu vodu (ili mleko) zamesimo meko testo.

Gotovo testo namažemo uljem i stavljamo u namazanu posudu. Pokrivamo folijom i ostavljamo na toplom da nadođe dok se ne udvostruči.

Nadošlo testo ponovo premesimo namazanim rukama. Kidamo loptice i razvučemo na elipsu.

U jedan kraj stavljamo viršlu i parče kiselog krastavca, uvijamo u rolat.

Druga varijanta je da od testa razvučemo koru i isečemo na trouglove kao tortu. U široki deo stavljamo od nadeva i uvijamo.

Poređamo u pleh, obložen papirom za pečenje. Uvijamo i ostavljamo ponovo da nadođu oko 20 minuta.

Namažemo uz pomoć četke sa malo vode ili ulja i po želji posipamo sa semenkama po izboru (ja sam sipala susam i seme maka)

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju lepu boju.

Za sjaj, nakon što ih izvadimo možemo namazati uljem.

Ispale su veoma ukusne, mekane i sa hrskavom koricom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: