Način pripreme
Krompiri neće biti u nadevu, nego u samom testu. Zato se kuvaju u vodi dok se potpuno ne raskuvaju. Nakon toga ih izgnječimo na pire (ako su previše gusti dodajemo 2-3 supene kašike svežeg mleka).
Kvasac rastvorimo sa šećerom u 100 ml mlake vode i ostavljamo desetak minuta da nadođe.
Prosevamo brašno, pravimo udubljenje i u njega stavljamo krompir pire, so i ulje.
Dodajemo nadošao kvasac i uz postepeno sipanje u preostalu toplu vodu (ili mleko) zamesimo meko testo.
Gotovo testo namažemo uljem i stavljamo u namazanu posudu. Pokrivamo folijom i ostavljamo na toplom da nadođe dok se ne udvostruči.
Nadošlo testo ponovo premesimo namazanim rukama. Kidamo loptice i razvučemo na elipsu.
U jedan kraj stavljamo viršlu i parče kiselog krastavca, uvijamo u rolat.
Druga varijanta je da od testa razvučemo koru i isečemo na trouglove kao tortu. U široki deo stavljamo od nadeva i uvijamo.
Poređamo u pleh, obložen papirom za pečenje. Uvijamo i ostavljamo ponovo da nadođu oko 20 minuta.
Namažemo uz pomoć četke sa malo vode ili ulja i po želji posipamo sa semenkama po izboru (ja sam sipala susam i seme maka)
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju lepu boju.
Za sjaj, nakon što ih izvadimo možemo namazati uljem.
Ispale su veoma ukusne, mekane i sa hrskavom koricom.
Neka vam je slatko!