Način pripreme
Na dnevnom redu du moje omiljene rol viršle.
Većina tradicionalnih varijanti koje sam probala za ovaj recept su dobre, ali testo je obično ili dosta suvo ili dosta gusto.
Iz tog razloga za testo sam odlučila da koristim uproštenu verziju recepta za japanski mlečni hleb. Kao što ćete se sami uveriti, rezultat je odličan.
Izmeriću 160 ml mleka koje ću zagrejati do 30. stepena. Dok se ovo dešava, u posudi ću izmeriti potrebno brašno, upravo 375 g.
Ostale sastojke koje ću takođe izmeriti su: 45 g šećera, 10 g soli i 6 g insant kvasca. Mutim jedno srednje veliko jaje i u njega dodajem kvasac i zagrejano mleko. Ako koristite običan kvasac, možete da ga ostavite da se aktivira da biste bili sigurni da je još uvek aktivan.
U brašno dodajemo so i šećer, dobro mešamo i dodajemo mokre sastojke. Testo za rol viršle će biti lepljivo, ali nemojte dozvoliti da vas to spreči.
Mešajte dok se ne dobije homogena smesa i ostavite je pokrivenu na 20 minuta kako bi se u potpunosti hidriralo.
Finalni sastojak za testo je 60 g omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi. Dodajemo ga u ovoj etapi, a ne sa ostalim sastojcima, zato što masnoća u testu skraćuje niti glutena. Da smo ga dodali ranije, onda bi nam bilo mnogo teže da razradimo zdravo testo, sa lepom glutenskom mrežom i gotove rol viršle ne bi bile toliko vazdušaste i mekane.
Mesimo testo dok ne upije sav maslac. Ponovo pokrivamo i ostavljamo da naraste na barem sat i po vremena na toplom mestu.
Za to vreme pripremamo užine sa rol vrišlama. Ja volim da stavljam i komade kačkavalja koje ću takođe iseći sada na dugačke trake.
Da se vratimo na testo. Kao što vidite, ono se nije toliko nadulo. Šećer i maslac sprečavaju rad kvasca i zato je ceo proces dosta sporiji. Ovo je razlog duže fermentacije testa.
Izbacujemo testo na radnu površinu i delimo ga 4 jednaka dela. Svaki od komada rastežemo u oblik pravougaonika povlačenjem, pritiskanjem prstima ili prosto oklagijom, nakon čega uvijamo u rolat.
Kada završim sa svakim komadom, počinjem ponovo da ih razvlačim ili razvijam u oravougaoni oblik tako što ovog puta dužina pravougaonika treba da bude malo veća od dužine viršle i širine 10 cm.
U jednom kraju testa pravim proreze nožem otprilike 2 cm. To je čisto dekorativno, ali će garantovati prijatan izgled rol viršli.
Stavljamo viršle u drugi kraj i uvijamo testo tako da u potpunosti zatvori viršlu, a prorezi da budu sa gornje strane.
Stavljamo ih na papir za pečenje, ponovo ih pokrivamo i ostavljamo ih da narastu na još sat i po vremena dok ne uduplaju svoj obim. Ako želite da ih jedete za doručak, mogli biste da stavite rol viršle da narastu u frižideru preko noći. Tako ne postoji opasnost da prerastu, biće spremne za pečenje odmah čim se probudite.
Zagrevamo rernu na 180°C sa konvekcijom ili 200°C standardna rerna.
Mutimo jedno jaje i četkom premazujemo nekoliko puta cele rol viršle. Pečemo otprilike 10-15 minuta.
Nadamo se da ćete probati ovaj recept za rol viršle sa testom za japanski mlečni hleb.
Neka Vam je ukusno!