Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Kaša»Aromarična kaša od koprive

Aromarična kaša od koprive

Potrebitel#165452Potrebitel#165452
Šegrt
303169
Aromarična kaša od koprive
Fotografije: Potrebitel#165452
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
3
"Izuzetno bogata aromatična kaša od koprive, koju vam od srca preporučujemo"

Potrebni sastojci

  • kopriva - 500 g
  • mladi luk - 2 - 3 struka
  • ulje - 5 - 6 supenih kašika
  • brašno - 3 - 4 supene kašike
  • voda - 600 ml
  • so
  • biber
  • menta - 1 - 2 struka, sveža ili 1 - 2 prstohvat suve
  • sir - 100 g
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 1 šolja za kafu
  • kiselo mleko - 1 šolja za kafu
  • orasi - 4 - 5 supenih kašika, mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Koprivu dobro očistimo, operemo i poparimo u vreloj vodi sa prstohvatom soli, 5-6 minuta. Odmah nakon toga operemo hladnom vodom, ocedimo i iseckamo.

Očistimo mladi luk, isečemo i dinstamo u ulju. Kad omekša u njega dodajemo korpivu, posolimo, dobro promešamo i sipamo deo vode.

Ostavljamo da se kuvaju zajedno. Prepečemo brašno u tiganju dok ne dobijemo braonkastu boju, ali ne treba da izgori i uz neprestano mešanje sipamo u koprivu i mladi luk da se ne stvore grudvice.

Kad upije celo brašno dodajemo i preostalu vodu, mešajući, nakon toga začinimo biberom i iseckanom ili izmrvljenom mentom. Nastavljamo da mešamo dok se ne zgusne i dok ne počnu da se stvaraju balončići.

Tako treba da vri još 5-6 minuta, ako postane mnogo gusta dodajemo još malo vode. Konsistencija treba da bude kao za frikase.

Nakon toga isključimo i skidamo sa vatre. Od umućenog jajeta, svežeg i kiselog mleka pravimo zapršku, dodajemo je u kašu, kao zaprška za supu.

Ponovo uključujemo rernu, da vru zajedno 3-4 minuta. Na kraju dodajemo mrvljeni sir i mlevene orahe i promešamo.

Kaša je ukusna i topla i hladna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: