Način pripreme
Koprivu poparite u ključaloj vodi na 2 minutice. Izvadite, očistite od stablića, a vrhove i listove sitno iseckajte.
Mladi luk i beli luk iseckajte i propržite na ulju dok ne omekne.
Dodajte koprivu i mešajte 2-3 minute.
Stavite paradajz pire, alevu papriku, crni biber i brašno. Mešajte minutu-dve.
Ja punim supene kašike brašna da budu sa vrhom, zato što volim gustu kašu od koprive, ali vi možete da napravite šta god vam je po ukusu.
Sipajte mleko i mešajte ili mutite metalnom žicom za mućenje da nema grudvica. Kada se pretvori u kremastu kašu, sipajte u delovima i vodu uz neprestano mešanje.
Začinite solju i sa još bibera, ukoliko želite i kuvajte na umerenoj vatri 20-25 minuta.
Mešajte da kaša ne bi zagorela po dnu, a ukoliko se to desi, još smanjite vatru.
Za gušću kašu od koprive ostavite tečnost da se više redukuje, a za ređu po želji razredite sa još mleka.
Paralelno sa kuvanjem kaše skuvajte i pirinač.
Za njega istopite maslac sa kašičicom soli u vodi u odnosu opisanom na pakovanju, u zavisnosti od sorte pirinča kojeg koristite.
Kada voda provri, stavite pirinač prethodno opran od skorba i kuvajte 17-20 minuta.
Kada je gotov i kada je upio tečnost, ostavite ga poklopljenog 5-10 minuta.
Servirajte toplu ukusnu kašu od koprive sa lopticama od belog pirinča sa maslacem i pospite iseckanim svežim peršunom.
Prijatno!