bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba od Svinjetine»Čorba od svinjskog mesa sa kuvanom zaprškom

Čorba od svinjskog mesa sa kuvanom zaprškom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
13k
2k
1k
Čorba od svinjskog mesa sa kuvanom zaprškom
Fotografije: Velichka Shtarbanova
10/12/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema60 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno90 min.
Porcije5
"Raskošna čorbica, koju će klinci jesti sa mnogo apetita"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 500 g
  • crni luk - 1 glavica
  • šargarepa - 2 komada
  • peršun - nekoliko strukova
  • ulje - 30 ml
  • so - po ukusu
  • rezanca - 2 lopte
  • za kuvanu zapršku
  • jaje - 1 komad (samo žumance)
  • kiselo mleko - 350 g
  • brašno - 1 ravna kašika
  • bujon - od skuvanog mesa, za razređivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Meso (može i da bude sa kosti, može i bez) se skuva u blago posoljenoj vodi. Kada je potpuno skuvano vadi se i nakon što se prohladi seče se na sitne kocke.

Bujon se procedi kroz cediljku, izdvoji se malo da se razredi kuvana zaprška, a veći deo se dodaje u ključalu čorbu.

U šerpi sa masnoćom se dinsta isečen na veoma sitno luk, šaragrepe i iseckane stabljike peršuna. Nakon što povrće omekša, dodaje se voda i bujon od kuvanog mesa.

Dodaje se meso i dve lopte namrvljenih rezanaca (ako želite, stavite više). Posolite.

U kaserolu ili drugu duboku posudu stavite kiselo mleko, žumance i brašno. Umutite žicom i stavite na ringlu. Ne prestajte da mešate, da se ne pretvori u grudvice ili da ne zagori.

Kada je pred vrenjem i počne blago da se zgušnjava, kutlačom dodajte po malo vrućeg bujona. Kad provri sipajte preliva u šerpu uz neprestano mešanje.

Pri serviranju pospite iseckanim peršunom (po želji).

Čorba je pogodna za hladne dane. U ovom receptu nedostaju začini koji nadražuju stomak i razne hemije kao što je pikantan začin i veštački bujoni i preporučljivo je da je konzumiraju mala deca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: