Način pripreme
Meso (može i da bude sa kosti, može i bez) se skuva u blago posoljenoj vodi. Kada je potpuno skuvano vadi se i nakon što se prohladi seče se na sitne kocke.
Bujon se procedi kroz cediljku, izdvoji se malo da se razredi kuvana zaprška, a veći deo se dodaje u ključalu čorbu.
U šerpi sa masnoćom se dinsta isečen na veoma sitno luk, šaragrepe i iseckane stabljike peršuna. Nakon što povrće omekša, dodaje se voda i bujon od kuvanog mesa.
Dodaje se meso i dve lopte namrvljenih rezanaca (ako želite, stavite više). Posolite.
U kaserolu ili drugu duboku posudu stavite kiselo mleko, žumance i brašno. Umutite žicom i stavite na ringlu. Ne prestajte da mešate, da se ne pretvori u grudvice ili da ne zagori.
Kada je pred vrenjem i počne blago da se zgušnjava, kutlačom dodajte po malo vrućeg bujona. Kad provri sipajte preliva u šerpu uz neprestano mešanje.
Pri serviranju pospite iseckanim peršunom (po želji).
Čorba je pogodna za hladne dane. U ovom receptu nedostaju začini koji nadražuju stomak i razne hemije kao što je pikantan začin i veštački bujoni i preporučljivo je da je konzumiraju mala deca.