Način pripreme
Za pripremu pestila koristimo lepo uzrelo voće. Operite dobro hladnom vodom. Svaku dunju, očistite od semenki i isecite na 6 komada. Operite limun i takođe ga isecite.
U šerpu sipajte vodu i ostavite da provi. Dodajte dunje, limun i aromatične začine. Kuvajte oko 15 minuta. Ocedite dunje od vode. Izvadite limun i začine.
Dodajte šećer i kuvajte na tihoj vatri oko 1 sat. Treba da mešate s vremena na vreme da ne zagori. Kad dunje promene boju, pasirajte ih i vratite ponovo na vatru desetak minuta, neprestano mešajte. Obožite odgovarajući pleh papirom za pečenje.
Sipajte smesu (treba da bude debljine ne više od 1.5 cm), poravnajte i ostavite da se ohlade. Ostavite na provetrivom i suvom mestu oko 4-5 dana.
Isecite na kockice i uvaljajte u šećer. Čuvajte u kutiji na hladnom mestu (frižideru).