Način pripreme
Za cilj su nam potrebne zdrave i dobro sazrele dženarike. Operemo voće i izvadimo njihovu košticu.
Koristimo električnu mašinicu sa dodatkom za sok tako što ih meljemo 2-3 puta dok se uklonjena ljuspa ne odvoji suva.
Plave šljive smo potopili uveče i pasirane ih dodajemo u voćnu smesu.
Dobijeni gusti pire stavljamo u emajliranu posudu i kuvamo na slaboj ringli otprilike 10-15 minuta.
Dodajemo šećer i miršljave listiće rozetle.
U hladnoj vodi istopimo skrob i zgustimo voćnu smesu 5 minuta pre nego što je skinemo sa ringle.
Tako skraćujemo proces kuvanja i čuvamo korisna svojstva voća.
Tepsiju oblažemo papirom za pečenje i sipamo deo pirea, debljine otprilike 1-1/5 cm.
Stavljamo posudu u rernu na 80 stepeni na otprilike 4-5 sati. Za vreme sušenja otvaramo periodično vrata šporeta kako bi voda isparila prilikom sušenja pestila. Ako raspolažete sušionicom, koristite njene funkcije.
Nakon što se po površini formira korica i ne lepi, vadimo pestil i dodatno ga sušimo na provetrenom senovitom mestu, pokriveno gazom.
Dobro osušenog ga sečemo na trake i posipamo šećerom u prahu. Umotamo ga u papir za pečenje ili stavljamo u papirnu kesu. Čuvamo na suvom i hladnom mestu i konzumiramo sa zadovoljstvom tokom hladnih zimskih meseci.
Pestil od dženarika je gotov.