Način pripreme
Koristim dobro uzrele, čak i mekane breskve. Operemo ih dobro, odvojim od koštica i isečemo na ivice. Sameljemo ih na mašinicu koja odvaja ljusku. Pošto u posudi sa odvojenim ljuskama ostaje malo voća, vraćamo ih još bar 2-3 puta.
Dobijeno pire stavljamo da se kuva na tihoj vatri. Mešamo neprestano i dodajemo skrob, prethodno pomešan sa malo hladne vode ili vode od pire. Dobijamo gustu, aromatičnu kašu.
Pre nego što skinemo sa vatre dodajemo vanilu, čiji miris obogaćuje kvalitet ukusa.
Pestil sipamo u pleh, obložen papirom za pečenje i namazan sa malo ulja, na sloj debljine 1 cm i sušimo u slaboj rern dok ne prestane da se lepi po prstima. Posle ga stavljamo na sunce, pokriveno gazom.
Kad se uhvati lepa i tvrda korica, okrećemo sa druge strane. Uspešan pokušaj sam imala i sa streč folijom, bez masti, dobijamo /ne miriše na mast/!
Kad se ohlad, uvijamo u rolat i stavljamo na suvo i hladno mesto. Na isti na isti način sam probala i sa breskvama, dinjom, kruškama i grožđem po istoj tehnologiji.
Ako je dobro pripremljen može trajati više od pet godina, ako se čuva na suvom i hladnom mestu, da ne izgubi kvalitet ukusa.