Način pripreme
Ovaj gratin je za ljude koji vole krompir i sir - oni su sastojci koji preovladavaju. Pravi se mnogo lako i sa malo sastojaka, deca ga obožavaju (ja bar imam takvo iskustvo). Viršlu možete zameniti nekom šunkom ili salamom, začine možete staviti koje volite i koje mislite da bi dobro išli, paradajz nije obavezan, preliv nemojte praviti kao za musaku (sa kiselim mlekom), zato što je čar jela u njemu.
Počinjemo od pleha, veličine po našoj proceni, ali sigurno treba da bude malo dublji i počinjemo sa krompirom, oljuštimo ga i sečemo na veličinu po ukusu i izboru, stavljamo ga u pleh sa solju po ukusu, malo ulja, bibera po ukusu i dodajemo vodu do polovine krompira odprilike.
Stavljamo u rernu na 200 stepeni. Dok se kuvaju, sečemo viršlu po želji. Viršlu stavljamol u pleh u krompir (ne ma veze da li je gotov ili omekšao). Sčekamo da omekša dok ne bude gotov i dodajemo nekoliko kašika soka od paradajza (nije obavezno).
Kad sve u rerni bude gotovo dolazi vreme za preliv. U odgovarajućoj posudi pomešamo 3-4 jajeta, izmrvimo sir i izrendamo kačkavalj. Ovu smesu sipamo preko gotovog krompira i ostavljamo na gornjem delu rerne, (blizu gornjeg grejača), dok se ne zapeče i dok ne dobije željeni izgled.
Možete servirati sa kašikom kiselog mleka ili lepom domaćom pogačom.
Brzo, jednostavno i ukusno!