Način pripreme
Ceo krompir se skuva u posoljenoj vodu, oljušti se i iseče na kolutove.
Zelje se očisti od žila i drški, opere se i popari oko 2 minuta u kipućoj vodi. Ocedi se od vode i isecka na sitno. U njega se dodaju istucani čenovi belog luka i izmrvljeni sir, nakon čega se dobro promeša.
U namazanu posudu za pečenje se poređa red isečenog krompira. Posipa se sa malo soli, mlevenog bibera i staljaju se parčići maslaca.
Odozgo se raspoređuje smesa od zelja i sira, sledi ponovo red krompira, posutog solju, biberom i maslacem. Tako se sastojci poređaju dok se ne potroše, pri čemu se završava krompirom.
Na kraju se gratin preliva pavlakom za kuvanje i posipa narendanim kačkavaljem.
Peče se u rerni na 180 stepeni oko pola sata ili dok ne dobije prijatnu preplanulost.
Gratin sa zeljem je gotov.