Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Gratin»Gratin za stundente

Gratin za stundente

DayanaDayana
Početnik
72103
Gratin za stundente
Fotografije: Dayana
2 / 3
15/12/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Pozajmili smo ovaj recept od studenata i delimo ga sa vama, a vi ćete ga oceniti"

Potrebni sastojci

  • krompir
  • viršle - 2 komada
  • sir - 300 g
  • jaja - 3 - 4 komada
  • kačkavalj - 100 g
  • paradajz - iz konzerve
  • so
  • ulje
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj gratin je za ljude koji vole krompir i sir - oni su sastojci koji preovladavaju. Pravi se mnogo lako i sa malo sastojaka, deca ga obožavaju (ja bar imam takvo iskustvo). Viršlu možete zameniti nekom šunkom ili salamom, začine možete staviti koje volite i koje mislite da bi dobro išli, paradajz nije obavezan, preliv nemojte praviti kao za musaku (sa kiselim mlekom), zato što je čar jela u njemu.

Počinjemo od pleha, veličine po našoj proceni, ali sigurno treba da bude malo dublji i počinjemo sa krompirom, oljuštimo ga i sečemo na veličinu po ukusu i izboru, stavljamo ga u pleh sa solju po ukusu, malo ulja, bibera po ukusu i dodajemo vodu do polovine krompira odprilike.

Stavljamo u rernu na 200 stepeni. Dok se kuvaju, sečemo viršlu po želji. Viršlu stavljamol u pleh u krompir (ne ma veze da li je gotov ili omekšao). Sčekamo da omekša dok ne bude gotov i dodajemo nekoliko kašika soka od paradajza (nije obavezno).

Kad sve u rerni bude gotovo dolazi vreme za preliv. U odgovarajućoj posudi pomešamo 3-4 jajeta, izmrvimo sir i izrendamo kačkavalj. Ovu smesu sipamo preko gotovog krompira i ostavljamo na gornjem delu rerne, (blizu gornjeg grejača), dok se ne zapeče i dok ne dobije željeni izgled.

Možete servirati sa kašikom kiselog mleka ili lepom domaćom pogačom.

Brzo, jednostavno i ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: