Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Gratin»Gratin sa krompirom i spanaćem

Gratin sa krompirom i spanaćem

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
499144
Gratin sa krompirom i spanaćem
Fotografije: Rositsa
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Ukusan prolećni gratin sa svežim spanaćem - da li vam je potrebno još razloga da ga jedete?"

Potrebni sastojci

  • krompir - 600 g, sitan (mlad ako je moguće)
  • sveže mleko - 1 šolja
  • sir - 100 g
  • spanać - 500 g
  • ulje - 3 kašike
  • mirođija - 1 - 2 struka
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • brašno - 2 kašike
  • maslac - 40 g
  • piskavica
  • biber
  • so
  • aleva paprika
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir se očisti, oljušti, iseče i stavlja se u vatrostalnu posudu (veće od njih treba da nasečete). Dodajte u njih oko 2-3 kašike ulja i skuvajte dok skoro ne budu gotovi.

Blanširajte spanać minut u kipućoj posoljenoj vodi. Nakon toga ga isplaknite hladnom vodom, ocedite i isecite na sitno.

Maslac se rastapa u posudi za pečenje, dodaje se brašno, meša se i zaprži se dok ne postane zlatasto - 1-2 minuta- Razredite hladnim svežim mlekom, promešajte i začinite začinima.

Rasporedite krompiriće u đuvečaru, pospite mirođijom, prekrijte sirom i spanaćem. Prelijte ih sosom, pospite opet namrvljenim sirom, alevom paprikom i piskavicom po ukusu.

Stavite đuvečaru u hladnu rernu, uključite je na 220 stepeni i pecite samo na gornjoj rešetki dok ne vidite da se sir rumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: