Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Gratin»Gratin sa krompirom, spanaćem i kozjim sirom

Gratin sa krompirom, spanaćem i kozjim sirom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k120
Gratin sa krompirom, spanaćem i kozjim sirom
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 4
10/03/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Ukusan i sočan gratin sa krompirićima i spanaćem Savršena kombinacija ukusa i aroma"

Potrebni sastojci

  • krompir - 2 kg
  • svež spanać - 1.5 kg
  • luk - 1 glavice
  • začini za sveže povrće - 2 supene kašike
  • ulje - 100 ml + 50 ml za podmazivanje tepsije
  • kozji sir - 300 g
  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 5 komada
  • kačkavalj - 150 g, tost
  • so - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir se veoma dobro opere i stavlja u šerpu. Dodaje se so i zaliva se hladnom vodom.

Kuva se 20 minuta nakon uzaviranja, nakon čega se skida sa ringle. Voda u kojoj je krompir kuvam se prosipa i zaliva se hladnom vodom kako bi se ohladio.

Krompir se oguli i nasecka na kriške, tako što se jedan krompir seče na tri kriške.

Luk se očisti, opere i sito nasecka.

Spanać se očisti od korena i drški, opere se i ocedi u đevđiru.

Naseckani luk se stavlja u duboku šerpu. Dodaje se 100 ml ulja i propržava se dok ne postane zlatkasto, nakon čega se postepeno dodaje spanać uz neprestano mešanje.

Spanać se proprži na 10 minuta, nakon čega se dodaje začin za sveže povrće, veoma dobro se izmeša, ringla se isključuje tako što se šerpa sa spanaćem ostavlja na još 10 minuta na ringli.

Tepsija u kojoj će se peći se premazuje uljem - 50 ml, nakon čega se ređa jedan red kriški od krompira.

Odozgo se dodaje nadev od spanaća tako što se raspoređuje po krompiru.

Kozji sir se izmrvi i ređa na spanać.

Odozgo se stavljaju ostale kriške krompira.

Kačkavalj se renda na krupno rende i posipa se po krompiru.

Jaja se mute metalnom žicom za mućenje u posebnoj posudi, nakon čega se dodaje sveže mleko. Veoma dobro se izmeša.

Mlečna smesa se zaliva po krompiru.

Gratin se peče 60 minuta na 180 stepeni na najnižem nivou rerne.

Gratin sa krompirom, spanaćem i kozjim sirom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: