Način pripreme
Krompir se veoma dobro opere i stavlja u šerpu. Dodaje se so i zaliva se hladnom vodom.
Kuva se 20 minuta nakon uzaviranja, nakon čega se skida sa ringle. Voda u kojoj je krompir kuvam se prosipa i zaliva se hladnom vodom kako bi se ohladio.
Krompir se oguli i nasecka na kriške, tako što se jedan krompir seče na tri kriške.
Luk se očisti, opere i sito nasecka.
Spanać se očisti od korena i drški, opere se i ocedi u đevđiru.
Naseckani luk se stavlja u duboku šerpu. Dodaje se 100 ml ulja i propržava se dok ne postane zlatkasto, nakon čega se postepeno dodaje spanać uz neprestano mešanje.
Spanać se proprži na 10 minuta, nakon čega se dodaje začin za sveže povrće, veoma dobro se izmeša, ringla se isključuje tako što se šerpa sa spanaćem ostavlja na još 10 minuta na ringli.
Tepsija u kojoj će se peći se premazuje uljem - 50 ml, nakon čega se ređa jedan red kriški od krompira.
Odozgo se dodaje nadev od spanaća tako što se raspoređuje po krompiru.
Kozji sir se izmrvi i ređa na spanać.
Odozgo se stavljaju ostale kriške krompira.
Kačkavalj se renda na krupno rende i posipa se po krompiru.
Jaja se mute metalnom žicom za mućenje u posebnoj posudi, nakon čega se dodaje sveže mleko. Veoma dobro se izmeša.
Mlečna smesa se zaliva po krompiru.
Gratin se peče 60 minuta na 180 stepeni na najnižem nivou rerne.
Gratin sa krompirom, spanaćem i kozjim sirom je gotov.