Način pripreme
U ovu čorbu od krompira - za razliku od standardnih i njihovih varijacija - ne koristimo nikakvo mleko (ili pavlaku), ulje takođe ne koristimo (ili maslinovo ulje, ili maslac). Ovo poslednje je čini odgovarajućom hranom čak i za vreme strogog posta, kada nije dozvoljena konzumacija ulja.
Za početak oljuštimo krompir, isečemo ga na sitne kockice i stavljamo u veliku šerpu sa toplom vodom. Dok se kuva, pripremamo ostalo povrće. Isečemo praziluk na polumesec, a beli luk sitno iseckamo (možemo i izgnječiti). Šargarepu iseckamo sitno, nožem ili rendetom.
Kad krompir bude gotov prospemo vodu i ostavljamo ga u istoj šerpi. Začinimo samo solju i biberom. Uz pomoć prese za pire izgnječiimo dok ne dobijemo relativno homogenu smesu. Dodajemo povrće i dobro promešamo.
Vraćamo na vatru i dodajemo vrelu vodu (možemo dodati više ili manje vode. U slučaju da deo supe ostane i ako se ugreva sledećeg dana, na primer ako je gušća u početku, kad je ponovo podgrejemo, biće još gušća i može ličiti na kašu). Mešamo periodično i nakon desetak minuta supa je gotova.
Da bi ipak imala interestantnu notu ova obična supa, pripremamo krutone, pikantne i aromatične. Isečemo kriške hleba na kockice i sipamo ih u običnu providnu kesu. Dodajemo začine po ukusu - so, beli luk u prahu, alevu papriku (ljutu i običnu). (Važno je da koristite samo suve sastojke, pošto sveži mogu da zagore i da pokvare ukus.
Promućkamo kesu nekoliko puta, na taj način će se hleb ravnomerno začiniti. Takođe ovde ne dodajemo ulje, da bi jelo moglo da bude strogo posno. Sipamo krutone u pleh i pečemo oko 15-20 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni, s vremena na vreme promešamo.
Supu serviramo toplu, a krutone u posebnoj posudi, da bi svvako mogao da doda po želji i da se ne izgnječe.