Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Krompir čorba»Čorba od krompira za post

Čorba od krompira za post

Ekaterina KuminskaEkaterina Kuminska
Šegrt
204158
Čorba od krompira za post
Fotografije: Anonymous
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Post ne smeta, naprotiv - on je glavni razlog da se hranite zdravo Pogledajte kako"

Potrebni sastojci

  • za čorbu
  • krompir - oko pola kg
  • šargarepa - 2 komada, ne mnogo velika
  • praziluk - 1 struk
  • beli luk - 2 čena
  • voda - oko 1.2 l, tola
  • so
  • biber
  • za krutone
  • hleb - 5 - 6 krišaka
  • aleva paprika
  • ljuta aleva paprika
  • beli luk - u prahu
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

U ovu čorbu od krompira - za razliku od standardnih i njihovih varijacija - ne koristimo nikakvo mleko (ili pavlaku), ulje takođe ne koristimo (ili maslinovo ulje, ili maslac). Ovo poslednje je čini odgovarajućom hranom čak i za vreme strogog posta, kada nije dozvoljena konzumacija ulja.

Za početak oljuštimo krompir, isečemo ga na sitne kockice i stavljamo u veliku šerpu sa toplom vodom. Dok se kuva, pripremamo ostalo povrće. Isečemo praziluk na polumesec, a beli luk sitno iseckamo (možemo i izgnječiti). Šargarepu iseckamo sitno, nožem ili rendetom.

Kad krompir bude gotov prospemo vodu i ostavljamo ga u istoj šerpi. Začinimo samo solju i biberom. Uz pomoć prese za pire izgnječiimo dok ne dobijemo relativno homogenu smesu. Dodajemo povrće i dobro promešamo.

Vraćamo na vatru i dodajemo vrelu vodu (možemo dodati više ili manje vode. U slučaju da deo supe ostane i ako se ugreva sledećeg dana, na primer ako je gušća u početku, kad je ponovo podgrejemo, biće još gušća i može ličiti na kašu). Mešamo periodično i nakon desetak minuta supa je gotova.

Da bi ipak imala interestantnu notu ova obična supa, pripremamo krutone, pikantne i aromatične. Isečemo kriške hleba na kockice i sipamo ih u običnu providnu kesu. Dodajemo začine po ukusu - so, beli luk u prahu, alevu papriku (ljutu i običnu). (Važno je da koristite samo suve sastojke, pošto sveži mogu da zagore i da pokvare ukus.

Promućkamo kesu nekoliko puta, na taj način će se hleb ravnomerno začiniti. Takođe ovde ne dodajemo ulje, da bi jelo moglo da bude strogo posno. Sipamo krutone u pleh i pečemo oko 15-20 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni, s vremena na vreme promešamo.

Supu serviramo toplu, a krutone u posebnoj posudi, da bi svvako mogao da doda po želji i da se ne izgnječe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: