Način pripreme
Duboka šerpa sa debelim dnom.
Povrće se očisti i iseče na veće kocke.
U šerpi se zagrava maslinovo ulje, smanjuje se temperatura na umerenu i sipa se usitnjen luk, celer i šaragrepe. Meša se i dinsta se oko 3-4 minuta ili dok ne promeni svoju boju. Dodaje se beli luk kroz presu ili sitno usitnjen na soli i izgnječen širokim nožem u pire, meša se oko 2 minuta.
Začinjava se solju i sveže mlevenim biberom i dodaje se skrob od krompira. Meša se energično da se zalepi za povrće.
Sipa se sojino mleko i mešanje se nastavlja žičanom mutilicom da se ne bi stvorile grudvice. Sipa se i deo bujona oko 600-650 ml, a drugi deo se sačuva on će poslužiti u kasnijoj etapi kuvanja.
Dodaje se krompir na veće kocke, mleveni oraščić i lovorov list.
Čorba se ostavlja na umerenoj ringli da se krčka, dok potpuno ne omekša krompir. Sada je trenutak da se proceni da li je neophdono da se dolije još bujona od povrća, da bude tečnija konzistencija. Ako je neophodno koriguje se i začinima po ukusu.
Pri serviranju krompir čorba se garnira sa usitnjenom mirođijom i peršunom. Mogu po izboru da se dodaju i hlebni krutoni, zapečeni sa maslinovim uljem.
Ako nemate sojino mleko možete da zamenite sa mlekom od indijskog oraha.
Nisam vegetarijanac, još manje vegan, ali sam ostala prijatno iznenađena ovom veganskom čorbom koja je mekog, balansiranog ukusa i mnogo je aromatična.