Način pripreme
Krompir oljuštite, operite i naseckajte na veoma sitne kockice ne veće od 1x1 cm. Operite krompir, jer pušta skrob koji kuvanjem pravi penu, ali ovaj korak možete preskočiti.
Za to vreme zagrejte 2 i 1/2 litra vode u loncu.
U velikom loncu u kome ćete kuvati čorbu od krompira zagrejte sam 3 kašike ulja i 1 kašiku maslaca. Dodajte luk, šargarepu, sitno iseckane stabljike peršuna, posolite i kuvajte dok ne omekšaju i dok šargarepa ne poprimi lepu boju.
Zatim dodajte krompir, promešajte i posle otprilike minut posolite, pospite peršunom i alevom paprikom. Ponovo promešajte i nakon još 1 minuta dodajte svu vrelu vodu. Krčkajte sam jesenju čorbu oko 25 minuta ili dok krompir ne omekša.
Nivo toplote na 4 od 6 na mojoj peći i poklopac lonca je bio malo otvoren. Kada je krompir bio potpuno skuvan, dodajte fidu, kuvajte ga oko 4-5 minuta ili dok malo ne nabubri, ali bez prekuvavanja čorbe od krompira. Ovo vreme može da varira u zavisnosti od same fide.
Za to vreme pripremite zapršku tako što u činiju stavilte dva žumanca, prstohvat soli i brašno i kuhinjskim mikserom pretvorite sve u glatku smesu.
Dodajte kiselo mleko i mešaajte dok se ne upije. U ovu smesu dodajte 2-3 kutlače čorbe i promešajte. Zatim sipajte smesu iz posude u šerpu i mešajte. Čim čorba ponovo proključa, kuvajte je 2-3 minuta i sklonite sa vatre. Dodajte parče maslaca i sitno iseckani peršun i poslednji put promešajte. Čorbu poslužite toplu.
Prijatno!
Ja kuvam veće količine, ali ako kuvate za 1-2 osobe, proizvode možete smanjiti za pola.
Za ovu jednostavnu čorbu od krompira važno je da krompir bude običan stari krompir. Za ovu supu nije pogodno koristiti mladi krompir.