Način pripreme
Kokošku/petla natrljamo solju i biberom i prelivamo vodom da vri. Ako više volite možete iseći na porcije i da nije cela.
Luk sitno isecite i pržite u ulju dok ne dobije zlatnu boju. Stavite pirinač i kad se malo zaprži stavite biber, isečen peršun i so.
Sa gotovom smesom od pirinča i luka pravimo sarmice od listova kupusa. Oni ne treba da budu mnogo stegnati, da bi pirinač imao mesto kad nabubri.
U šerpu stavite poluskuvanog petla/kokošku i okolo poređajte gotove sarmice. Prelijte bujonom (da pokrije sarme), dodajte svinjsku mast (da bi bile ukusnije) i isecite paradajz na kockice.
Pritisnite tanjirom i ostavite na tihoj vatri dok se petao ne skuva.
Kad se sve provri, van recepta sam dodala 1 supenu kašiku brašna, pomešanu sa malo vode da se sos zgusne.