Rodopska kapama

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
18730673
Rodopska kapama
Fotografije: Stanislava Armyanova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
8
"Kapama sa domaćim petlom ili najbolje iz bugarske kuhinje, pripremljena specijalno za vas"

Potrebni sastojci

  • kokoška - 1 komad ili petao
  • listovi kupusa - oko 1 kg
  • pirinač - 150 g
  • ulje - 6 supenih kašika
  • svinjska mast 2 supene kašike
  • luk - 1 glavica
  • paradajz - 150 g
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • peršun - 1 veza
  • so - po ukusu
  • biber - mleven, po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Kokošku/petla natrljamo solju i biberom i prelivamo vodom da vri. Ako više volite možete iseći na porcije i da nije cela.

Luk sitno isecite i pržite u ulju dok ne dobije zlatnu boju. Stavite pirinač i kad se malo zaprži stavite biber, isečen peršun i so.

Sa gotovom smesom od pirinča i luka pravimo sarmice od listova kupusa. Oni ne treba da budu mnogo stegnati, da bi pirinač imao mesto kad nabubri.

U šerpu stavite poluskuvanog petla/kokošku i okolo poređajte gotove sarmice. Prelijte bujonom (da pokrije sarme), dodajte svinjsku mast (da bi bile ukusnije) i isecite paradajz na kockice.

Pritisnite tanjirom i ostavite na tihoj vatri dok se petao ne skuva.

Kad se sve provri, van recepta sam dodala 1 supenu kašiku brašna, pomešanu sa malo vode da se sos zgusne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: