Način pripreme
Oljuštite krompir, operite ga i isecite na krupnije koce. Isecite i tikvicu. Stavite ih u šerpu i prelijte vodom da ih pokrije Stavite na vatru da se kuvaju, u vodu stavite kockicu pilećeg bujona i kašiku vegete.
Kad se skuvaju ocedite malo od vode, ali nemojte bacati odvojenu vodu. Pasirajte krompir i tikvice.
Ugrejte ulje u šerpi i stavite da se prže zajedno šargarepa i praziluk, prethodno iseckani na kockice. Izgnječite beli luk, dodajte i njega i kuvajte dok ne omekšaju.
Prelijte odvojenum bujonom iz krompira i dodajte još jedan litar vode. Čim provri, dodajte pasirani krompir i sitan sir, pre toga pomešajte sa svežim mlekom. Kuvajte malo, da vri oko 2-3 minuta. Posolite po ukusu.
Za krutone:
Ugrejte kravlji maslac u keramičkom tiganju. Stavite kockice isečenih krišaka crnog hleba sa speltom i promešajte nekoliko puta. Pecite ih dobro.
Gotovu supu začinite biberom i iseckanom mirođijom.