Način pripreme
1. Krompir oljuštite i isecite na krugove oko 2-3 mm. Pržite u tiganju sa maslinovim uljem, oko 3-4 minuta po porciji. Krompir treba da omekša, ne treba da dobije braon boju, poluživ. Izvadite ga iz masti rešetkastom kašikom i ostavite u posudi da se ohladi.
2. Jaja umutite žicom i dodajte hladan krompir da se natopi oko 10-15 minuta.
3. Paprike očistite i isecite na žilijen.
4. Luk isecite na polumesece.
5. Pečurke oljuštite, nemojte ih prati, odsecite koren i isecite na kriške.
6. Čorizo isecite na krugove.
8. U istom tiganju od krompira, procedite mast ako je potrebno i u polovinu dodajte povrće i kuvajte dok ne omekša. Preostalu mast ostavite sa strane.
9. Gotovo povrće i čorizo dodajte u smesu od jaja sa krompirom i pažljivo, da se ne slomi krompir mešajte spatulom. Posolite i pobiberite po ukusu.
10. Tiganj obrišite ubrusom, ponovo sipajte preostalu mast oko 2-3 supene kašike, rasporedite po dnu, ugrejte na umerenoj temperaturi sipajte krompir sa povrćem i čorizom. Brzo rasporedite ravnomerno u tiganju, neprestano prolazite spatulom po ivicama i u isto vreme protresite tiganj da tortilja u sredini ne zagori.
Kad bude gotov donji deo, prođite spatulom ponovo sa svih strana, da se dobro odlepi, poklopite odgovarajućim tanjirom i okrenite brzo. Nakon toga ponovo vratite tiganj da se zapeče skroz. Skinite sa vatre. Servirajte.
Napomena: Raskošna tortilja, sočna i ukusna. Delim zato što mi je bilo teško prilikom okretanja, a i bilo me je strah da se ne polijem vrelom mašću, uprkos tome što je uopšte nema, krompir je upije, zato sam je sa jedne strane slomila.
Treba da koristite duge kuhinjske rukavice, ja sam propustila a i recept vredi ponoviti.
Količina sastojaka se može smanjiti. Ovaj recept je za 4 ljudi. Servirala sam sa čašom ledenog suvog belog vina.