Način pripreme
Krompir se seče na tanke kolutove, luk na polumesece. U šerpu ili dubok tiganj se stavljaju zajedno, blago se posipaju solju, a ulja na dnu da ima otprilike jedan cm.
Ulja treba da bude više nego što se obično stavlja za kuvanje. Jelo se dinsta poklopljeno na tihoj vatri uz često mešanje, proverava se da li je krompir gotov. Kada se krompir lako seče drvenom lopaticom, gotov je.
Ostavlja se sa strane da se malo ohladi. Za to vreme u posudi mešamo jaja viljuškom. Još malo soli i u jaja. Kada se smesa od jaja dobro ohladila, dodajemo je u posudu kod jaja.
Lagano ih promešamo i sipam u zagrejan tiganj sa sasvim malo ulja i na tihu vatru. Počinjemo lagano da premeštamo tiganj, tako da se rubovi tortilje zaoble i da se ne lepi za dno.
I sada se jelo kuva na tihoj vatri, ali već bez poklopca. Kada počne da se odvaja od rubova tiganja pažljivo je okrećemo na veći tanjir od tiganja ili poklopac.
Ja imam posebnu plastičnu sa drškom i koristim je uspešno, bez straha da je ispustim prilikom okretanja. Ako nije sasvim gotova, može da se vrati nazad u tiganj i da se nastavi njeno kuvanje.
Druga strana se takođe premešta sa tiganjem po ringli kako bi se rubovi ponovo zaoblili. Tamo gde se oni menjaju, lagano se viljuškom vraćaju kako bi tortilja sa krompirom imala pristojan izgled.
Druga strana se kraće dinsta i gotova je. U uspešnu špansku tortilju sa lukom stavlja se samo so, ne dodaju se drugi začini. Bude sjajna!