Način pripreme
Izvadite ćureći batak prethodne noći i ostavite ga da se odmrzne. Sledećeg dana operite meso i osušite ga.
Ugrejte tiganj i u njemu propržite slaninu i sapunjaru na ivice, zajedno sa maslacem. Rešetkom izvadite slaninu i sapunjaru. Odvojite mast koju su pustie u posudu i
ostavite da se ohladi.
U dobijenu mast dodajte biber, alevu papriku i so (lepo je da dobro posolite). Promešajte i lepo natrljajte ćureći but. Pošto je koža mnogo debela možete napraviti nekoliko proreza prilikom začinjavanja.
Stavite ćureći but na 3-4 sata u frižider (poželjno je i više).
Kad but odstoji potrebno vreme izvadite ga i stavite u kesu za pečenje. Dodajte i 2 šolje vode, zavežite kesu i probušite na nekoliko mesta iglom. Stavite u pleh i pecite u rerni.
Po želji možete u kesu stavti još malo masti, pošto je meso malo suvlje. Procenite vreme pečenja u zavisnosti od stepena. Na 160 stepeni mesu je potrebno oko 2 sata, ako ćete peći na 200 stepeni potrebno je oko 40-50 minuta.
Za to vreme napravite krompir. Operite ga i oljuštite. Nakon toga ga isecite na krugove, oko 1 cm. Blanširajte ih, stavite ih u vrelu vodu i ostavite na 5-6 minuta. Nakon toga skinite sa vatre i prelijte ledenom vodom.
Ocedite ih lepo i pomešajte sa slaninom, sapunjarom i sitno iseckanim belim lukom. Približno 15-20 minuta pre nego što ispečete meso, izvadite ga i skinite kesu da se ispeče koža i da postane hrskava.
Onda dodajte krompir u njega. Pecite dok ne bude gotovo, pospite sitno iseckanom mirođijom. Kad se ispeče, uvijte ga u foliju i ostavite tako 1 sat da odstoji.