Pogača sa ludim testom
Питка с лудо тесто
bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača sa ludim testom

Pogača sa ludim testom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Početnik
2k319k24
Pogača sa ludim testom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
12/01/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Jedno testo za sve - i za pogače, i za mekike, i za ukusne pice - ludo testo za poznavaoce i za zauzete domaćice"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kockica
  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 1 šolja
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • mast - 1 supena kašika, mekana
  • ulje - 2 suepene kašike
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 3 kašičice
  • soda bkarbona - 1 kašičica, ravna
  • jaja - 2 komada, bez 1 žumanca
  • brašno - 1 kg
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Izmrvimo kvasac u mlaku vodu sa šećerom i kad nadođe sipamo u sredinu prosejano brašno.

U kiselom mleku pomešamo sodu za hleb i dodajemo u smesu. Dodajemo i ostale sastojke i zamesimo srednje meko testo. Ostavljamo namazano uljem u kesi u frižideru da nadođe u toku noći, ali možete raditi odmah kad nadođe.

Podelimo na 8 lopti. Prve tri razvijemo na okrugle kore prečnika pleha, oko 28 cm, isečemo na 8 trouglova i u sredini svakog napravimo prorez. Vrh provučemo odozdo na gore i uvijamo u rolate. Poređamo po ivicama pleha.

Druge tri lopte takođe razvučemo na okrugle kore manjg prečnika, poređamo jednu na drugu i sečemo na 8 trouglova sa prorezom u sredini. Oblikujemo lisriće, vrh provučemo kroz prorez i poređamo izmešu kiflica.

Sedmu loptu razvučemo na pravougaonik, isečemo sa jedne strane na trake po 1 cm kao češaalj i uvijamol u rolat. Stavljamo kao venac u pleh. Poslednju loptu podelimo na dva dela i od njih isečemo dva pravougaonika i uvijamo u rolat. Isečemo na male komade i njima popunimo prazna mesta u sredini kao cveće.

Ostavljamo oblikovanu na 20 minuta, namažemo umućenim žumancem sa 1 supenom kašikom svežeg mleka i posipamo semenkama. Pečemo u umerenoj rerni na 170 stepeni oko 40 minuta dok ne bude gotova.

Vadimo, namažemo kockicom maslaca i pokrivamo krpom. Testo može da stoji u frižideru do 7 dana, ne više, od njega se mogu pripremati pogače, mekike, pice itd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: