Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača sa kuvanim testom tandžong

Pogača sa kuvanim testom tandžong

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Pogača sa kuvanim testom tandžong
Fotografije: Doni Niki
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Pogača sa kuvanim testom tandong - kako da ne odlomiš jedan komadić!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada (3 žumanca se odvajaju za premazivanje)
  • sveže mleko - 250 ml (toplo)
  • voda - 100 ml (topla)
  • kvasac - 42 g
  • šećer - 2 supene kašike (za aktiviranje kvasca)
  • brašno - 5 supenih kašika (za aktiviranje kvasca)
  • kiselo mleko - 300 g
  • ulje - 60 ml
  • sirće - 1 supena kašika
  • so - 3 kašičice
  • brašno - 2 - 100 g, otprilike
  • maslac - 150 g (50 g se stavlja u testo, ostalo je za podmazivanje modula)
  • Za tandžong
  • sveže mleko - 200 ml
  • brašno - 40 g
  • ZA PREMAZIVANJE
  • žumanca - 3 komada
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • miks semenki
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Unapred, pre nego što se počne sa mešenjem pogače, treba da se pripremi kuvano testo, odnosno - tandžong. Na ovaj način pogača ostaje meka i vazdušasta nekoliko dana.

U kaserolu se sipa sveže mleko i brašno, stavlja se na ringlu i metalnom žicom za mućenje se neprestano meša dok se ne dobije glatka i gusta smesa. Gusto se pokriva folijom i ostavlja se u frižideru barem na 6 sati.

U posudu se sipa toplo svež emleko i voda, dodaje se kvasac, šećer i brašno, meša se i ostavlja se na 20 minuta na toplom kako bi se kvasac aktivirao.

U drugu veliku posudu se stavljaju jaja, kiselo mleko, so, ulje, sirće, gotova smesa tandžong i aktivirana smesa sa kvasce. Brašno koje je prethodno prosejano se sipa u porcijama - dok se ne dobije glatko testo koje se ne lepi. U tako dobijeno testo se dodaje maslac, mesi se dok se u potpunosti ne apsorbuje.

(Za cilj mešenje treba da traje otprilike 15 minuta od momenta sakupljanja testa u lopu.)

Pokriva se folijom ili krpom i ostavlja se na otprilike sat vremena dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Pogaču sam oblikovala u tepsiji prečnika 34 cm, pokrivenoj nauljenim trakama papira za pečenje po bočnim rubovima, kako bi testo išlo na gore, a da ne preliva rubove tepsije.

Namazala sam ostale module žumancima, svežim mlekom i stavila sam pogaču u prethodno uključenu rernu na 150 stepeni, odmah nakon toga sam povećala na 160 stepeni samo sa donjim grejačem, nakon 20 minuta sam uključila i gornji grejač (peče se otprilike sat vremena ako je po boji gotova, odozgo se pokriva solijom i pečem dok štapić zaboden u nju ne bude suv).

Gotova pogača se još topla premazuje maslacem.

Pogača sa kuvanim testom tandžong je ukusna pogača i savršen hleb za dočekivanje gostiju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: