Način pripreme
1. Rastvorite kvasac i šećer u mlakom mleku. Pokrijte krpom oko 7 minuta. U nadošao kvasac sipajte ulje i prosejte brašno sa solju.
2. Zamesite glatko testo koje se ne lepi. Napravite loptu od njega, namažite ga malo i ostavite na oko 1 sat da se udvostruču.
3. Podelite na dva jednaka dela nadošlo testo i od svakog napravite loptu. Razvijte svaku na tanku, okruglu koru i isecite na 8 trouglova. Stavite od nadeva po izboru i uvijte 16 kiflica.
4. Poređajte oblikovane kiflice u pleh, namazan ili obložen papirom za pečenje, na rastojanju jedna od druge. Ostavite ih da nadođu 40 minuta.
5. Nadošle kiflice namažite jajetom, pomešanim sa vodom, uljem i solju.
6. Pospite semenkama i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju, oko 25 minuta. Ja ih pečem iz dva puta u plehu iz rerne.
Savet: Slane kiflice čuvajte u kesi ili u dobro zatvorenoj kutiji da bi ostale mekane.