Način pripreme
Paprike (mogu biti crvene, zelene sveže ili suve, prethodno potopljene u toplu vodu) operemo i očistimo, stavljamo u pleh.
Nadev pripremamo tako što iseckamo sitno luk i šargarepu i pržimo dok ne omekšaju sa kašikom vode i soli po ukusu. Stavljamo pirinač i mešamo neprestano drvenom kašikom oko 5-6 minuta, sipamo u posudu i u istoj šerpi sa uljem pržimo mleveno meso, pretohdno pomešano sa oko 1 šoljom za kafu vode, dok se ne izmrvi i dok ne ostane na masti.
Dodajemo biber i promešamo, posle dodajemo rendani paradajz, pirinač i luk, ponovo promešamo i skidamo sa vatre, dodajemo isečene sveže začine. Paprike punimo nadevom, ako ostane nadeva uvijamo sarme od listova vinove loze i punimo paradajz.
Dodajemo vodu da pokrije paprike, malo ulja i pečemo u ugrejanoj rerni na oko 200 stepni dok pirinač ne omekša i dok ne ostane malo sosa i masti.
Pripremamo sos - u posudi umutimo jaja, kiselo mleko i sveže mleko, brašno i so po ukusu.
Dodajemo sos iz paprika i promešamo, gotove paprike prelivamo i pečemo oko 5-10 minuta.
Nakon toga isečemo sveže začine.