Način pripreme
Ja pravim supu od pola pileta zato što je celo mnogo. Ono što stavljam je sve bez belog mesa i celih bataka.
Operemo i skuvamo pile, skidamo kašikom penu, ako se stvori prilikom kuvanja (ako je domaće pile mnogo manje nego kupljeno u prodavnici, čak u više slučajeva nije potrebno da se skida).
Možete kuvati u hermetičkoj šerpi 30 minuta, inače se kuva oko 50-60 minuta. Dok se kuva pile sečemo povrće. Luk sečemo sitno, šargarepu, krompir i pečurke na kockice. Ja koristim grašak iz konzerve, zato što je dobro skuvan i nije trvrd.
Kad se mso skuva vadimo ga iz šerpe i stavljamo svo povrće, sečemo ga i 1/2 šolje graška. Ostavljamo da vri, za to vreme odvojimo pile od kostiju. Kad budemo gotovi dodajemo meso u šerpu. Dodajemo so.
Kad se krompir skuva, proveravamo viljuškom, dodajemo fidu. Ako volimo gušću supu dodajemo još fide.
Kad fida bude gotova skidamo sa vatre. Ostavljamo da se ohladi i pravimo zapršku. Umutimo tri žumanca sa 200 g kiselog mleka, u njih dodajemo 2-3 kutlače supe, mešamo neprestano. Nakon toga mešajući supu vraćamo jaja sa kiselim mlekom u šerpu uz neprestano mešanje.
Posipamo čubrom za aromu.