Način pripreme
Sameljite svinjsko i teleće meso isečeno na kockice kroz krupniju rešetku na mašinici za mlevenje mesa. Ako svinjetina nema masnoće, dodajte malo slanine. Prebacite u odgovarajuću posudu i lepo pomešajte sve začine.
Pokrijte posudu folijom i ostavite na hladnom 24 sata. Sledećeg dana meso ponovo sameljite u mašinici kroz krupniju rešetku. Stavite pokriveno u frižider na još bar 12 sati.
Nakon toga stavite na mašinicu dodatak za punjenje i punite creva, prethodno oprana i natopljena u mlaku vodu, smesom i vežite na 20 cm ili na željenu dužinu.
Gotove sudžuke možete čuvati nekoliko dana u frižideru ili da ih okačite na hladno i provetrivo mesto za sušenje. Ako ćete ih sušiti, dobro je da iglom probušite na nekoliko mesta i svake večeri da ih razvlačite staklenom flašom ili oklagijom da izađe vazduh.
Nakon oko 3 nedelje sudžuk je gotov za konzumiranje. Ako ne želite toliko da čekate, sirov sudžuk je veoma ukusan pečen na žaru ili roštilju. I ide odlično uz crveno vino!
Prijatno i živeli!