Način pripreme
Ubrane cvetove maslačka očistite od zelenih drški.
Prokuvajte vodu u emajliranoj šerpi i stavite cvetove u vodu. Nakon 5 minuta skinite sa vatre i ostavite sve da odstoji 24 sata na hladnom mestu. Tečnost zatim procedite u veću posudu.
Oceđenu tečnost vratite na vatru i kada provri dodajte šećer.
Suvo grožđe izblendujte na sitno u blenderu. Dodajte suvo grožđe zajedno sa korom limuna i pomorandže, korom jabuke i karamfilićima. Kuvajte 25 minuta. Ostavite da se ohladi i procedite tečnost.
Kvasac aktivirajte u malo tople vode. Dodajte kvasac u tečnost, ali pazite da obe tečnosti imaju istu temperaturu.
Ocedite voće i dodajte sok od voća u tečnost. Promešajte i sipajte u čiste i suve flaše (kada ih operete, stavite ih u rernu). Preko otvora svake flaše stavite gazu, koju pričvrstite gumicom za tegle. Ostavite tečnost na mestu koje nije izloženo suncu da fermentiše 3 dana.
Kada je vino gotovo, čuvajte ga u dobro zatvorenim flašama.
Vremenom će se tečnost izbistriti i postaće lagano prozirna.
Možete vino da čuvate i u velikom staklenom balonu.